Guide til hvidvin for begyndere

19. november 2021

Guide til hvidvin for begyndere


Hvidvin er en super populær drik, og opfattes af mange som et mere let og frisk alternativ til rødvin, som kan være en smule tungere at drikke. Hvis du ikke kan lide rødvin, så kan det sagtens være at du alligevel er til hvidvin og rosé. Her får du en kort begynderguide til hvidvin:

Hvilke hvidvine er allermest populære?

Chardonnay er en af de mest dominerende druesorter på markedet. Der produceres Chardonnay af høj kvalitet i den franske vinregion Bourgogne, men derudover er der også Sauvignon Blanc (især fra Bourdeaux). Vinene er typisk tørre og sprøde, og smagene kan være helt blomsteragtige eller have noter af græs og frugt, afhængig af klimaet som vinen dyrkes i. Udover disse to, er Riesling fra Tyskland og Pinot Grigio, som man kan finde i Frankrig (hvor de er mere krydrede) og Italien (hvor de er lettere og mere syrlige).

Hvordan smager og dufter man på hvidvin?

Det kan godt føles lidt forvirrende at skulle i gang med at smage på hvidvin, men det er faktisk samme procedure for alle typer vine. Du kan slynge hvidvinen lidt rundt i glasset, dufte til det og smage langsomt på vinen. Hvis du lader vinen køre lidt rundt i munden inden du synker, så kan du være sikker på at du får alle vinens noter med.
Hvidvin har et spektrum mellem tør og sød, og de sødeste vine kommer typisk fra Tyskland (Riesling) og Frankrig (Alsace, Loire). Derudover kan mange vine også dufte af blomsternoter – tranebær, passionsfrugt og meget mere.

Endelig, så bliver meget hvidvin også lagret på nye egetræsfade, som Chardonnay især bliver. Dette kan give duftnoter af vanilje, røg, hasselnød og lignende. Derudover kan vinen også helt undgå egetræsfadene, men i stedet blive lagret i kort tid på druens skaller, hvilket giver en duft af æble, lime og andre citrusfrugter.

Hvordan skal hvidvin serveres?

De fleste smider hvidvin i køleskabet, og det er helt klart også lækkert med et koldt glas på en varm sommerdag. Men afhængig af dit køleskabs temperatur, så kan du også risikere at servere hvidvin lidt for koldt, hvilket betyder at du går glip af hele smagsoplevelsen. Hvidvin serveres bedst når det er mellem 10 og 14 grader, mens rosé ligger på mellem 8 og 12 grader. Hvis din vin ligger lidt for koldt, så kan du eventuelt tage vinen ud lidt før og lade den varme en smule op inde i lokalet. Hvidvin har generelt ikke brug for iltning.

Hvilke madretter passer hvidvin til?

Det er helt klart i de lette retter og fiskeretter, at hvidvin typisk bliver anbefalet som tilbehør. Suppe, skaldyr og hvid fisk er oplagte til hvidvin, mens fjerkræ både kan serveres med rødvin og hvidvin – men hvidvinen skal helst være fyldig. Derudover er pastaretter gode til hvidvin, og hvis du er til krydret stærk mad (f.eks. thai), så kan en tør hvidvin også være lækker. Hvis du planlægger at lave et ostebord, så vælg også en hvidvin hertil, da smagen på en rødvin kan blive ødelagt af den fede ost.