Guide til rødvin for begyndere

14. juni 2021

Guide til rødvin for begyndere


Rødvin kan være en udfordring for mange mennesker, og med god grund. Der hersker en hel kultur om rødvin, hvor man kan dykke længere og længere ned, indtil man er helt rundtosset! Med så mange forskellige begreber at holde styr på, hvordan lærer man så overhovedet hvad ”god” og ”dårlig” rødvin egentlig er?

Den her guide vil give dig et godt fundament for at forstå de vigtigste og mest basale ting du skal vide om vin, så du har et udgangspunkt for næste gang du står i butikken og skal vælge en flaske. Vi skal bl.a. tale om hvilke varianter der findes af rødvin, hvilke forskellige smagstyper der findes – og hvordan man bedst matcher rødvin til maden. Hvis du gerne vil lære mere om vin generelt, så har vi også artikler om hvidvin, hvordan man bedst smager på vin, og en guide til vinregionerne i Frankrig. Men lad os blot starte med det mest basale indenfor rødvin.

Stol på din smag

Først og fremmest, så er der ikke nogen regler om hvilke typer vin der er ”korrekte” og som man skal kunne lide på grund af druesorten, årgangen eller noget andet. Enten kan du lide vinen – eller også kan du ikke. Det er helt fint. Det er et godt udgangspunkt for at finde ud af, hvilke druetyper du kan lide. Hvis du nyder rødvinen i sig selv uden mad eller lignende, så er det helt sikkert en vinder, som du kan notere dig. Derudover kan det være at du kan ikke lide andre typer vine alene, men til gengæld synes bedre om smagen hvis de bliver serveret sammen med et bestemt måltid. Det er også rigtig nyttig information.

Dine smagsløg kan derfor give dig nogle værdifulde pejlemærker, og det er vigtigt at du holder godt styr på dem. Husk altid at skrive ned når du møder en rødvin du holder ekstra meget af – og hvis den serveres sammen med et måltid, så husk også at notere hvilken mad der blev serveret sammen med rødvinen. Det er faktisk den bedste måde at få et godt overblik over hvilke vine du godt kan lide, men du opdager måske, at der er nogle gengangere i forhold til druetyper og smage – dem kan du lære lidt mere om nu.

Hvilke typer smage findes der for vin?

Der findes flere tusinde forskellige druesorter, så det ville blive en meget lang artikel hvis vi skulle skrive om dem alle sammen. Dog er der nogle udvalgte typer som er ekstra populære, som vi vil fokusere på. Men først er det vigtigt lige at vide hvad der påvirker de forskellige smage i vin.

Du har sikkert hørt ordet ”tannin” før i forbindelse med rødvin. Tannin kaldes også for garvesyre, og fremkommer helt naturligt hos både selve rødvinsdruerne, men også i det egetræ man typisk bruger når man lagrer vinen på fade. Nogle druesorter har mere tannin end andre, og de har to funktioner. De påvirker både vinens potentiale for lagring, og så giver de også smagen mere bitterhed og fylde. Hvis du derfor er til en mere fyldig vin, så kan du prøve at vælge en vin med et højere indhold af tannin – de går også ret godt til kødretter.

Hvis en vin er TØR og har en LET fylde, så er det typisk de type vine der har lidt smag af f.eks. jordbær og kirsebær, og er lette at drikke. Det fungerer godt til f.eks. frokostretter – salater, sandwich, fjerkræ, pastaretter.

Dette kan man så sætte op imod vin der er TØR men til gengæld har en MARKANT fylde og smag. Disse vintyper har typisk en mørk farve og meget elegante. De indeholder også et højt niveau af tannin som giver fylde i smagen. Det er helt perfekt hvis du skal servere rødt kød, f.eks. lam, steak og lignende, for vinen fremhæver smagen super godt.

Udover at en vin kan være tør og let eller markant, så findes der også de bløde, frugte vine som har en frisk og saftig smag. Der kan ofte være noter af hindbær eller chokolade i vinen, og den har en flot rød farve. Denne vin passer godt til f.eks. ost, pizza, samt lyst kød som svin og kalv.

Sidst men ikke mindst, så er der også de helt kraftige og krydrede vine, som kan være fantastiske at sippe til i de kolde måneder. Vinen er krydret, fed og ret intens, men også meget elegant. Her kan man ofte finde noter af stærke krydderier som peber, men også f.eks. svesker. Det er helt oplagt til julemad og vildt, og diverse gryderetter der har stået og simret hele dagen.

Hvilke varianter findes der af rødvin?

Nedenunder har vi samlet nogle af de mest populære typer rødvine som du oftest kan støde på i supermarkedet eller hos vinhandleren.

Merlot

Merlot er en meget populær vin, der befinder sig ca. i midten af spektrummet indenfor vin, hvor den letteste er Pinot Noir og den tungeste er Shiraz. Den har derfor et medium indhold af tannin, hvilket giver en pæn, blød smag der typisk bærer noter af kirsebær, hindbær og blomme. Det afhænger dog selvfølgelig også af hvor den er dyrket – det er en af de mest populære druesorter i Frankrig, men der dyrkes Merlot i alle afkroge af verden.

Shiraz

Shiraz er en af de mest kraftfulde vine på spektrummet, men har masser af fylde. Den har en lettere gennemsigtig tekstur og med et medium til højt niveau af kraftig tannin. Shiraz har en bred vifte af forskellige noter og smage, men man kan typisk finde de krydrede versioner i denne vin. Alt fra røget kød, urter, røde og sorte frugter, samt hvid og sort peber – men også lettere blomsternoter. Når det lagres på egefade, kommer der nogle gange også nogle sødere noter af vanilje.

Pinot Noir

Pinot Noir ligger i den lettere ende af skalaen, hvor den har en helt tør og frisk syrlig smag, med en let til medium fylde. Alkoholprocenten ligger typisk mellem 12 og 15%, mens tanninerne giver en silkeagtig form og smag til vinen. En god Pinot Noir har gerne en kompleks sammensætning af smagsstofferne, som kan variere mellem f.eks. kirsebær, hindbær, svampe, og vaniljenoter hvis vinen lagres på eg. Hvis vinen er fra et koldere klima, bliver den typisk mere let og delikat i smagen, mens de sydlige regioner giver en mere moden og fyldig version.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon er yderst populær og ligger typisk i den mere fyldigere ende på skalaen. Den ligger derfor tættere på Shiraz end Pinot Noir. Vinen har en fyldig krop og mørkerøde frugter, samt lidt stærkere noter af f.eks. sort peber og endda peberfrugt. Bordeaux-regionen i Frankrig er særligt kendt for lave en variant af vinen der bærer hints af f.eks. tobak, mens Californien gerne producerer vin med noter af sort kirsebær, vanilje og lakrids.

Zinfandel

Ved første øjekost kan Zinfandel minde om Pinot Noir, da den også har en lysere form og farve, men Zinfandel adskiller sig på en række områder. Først og fremmest, så har den et moderat indhold af tannin og har en kraftigere smag takket være syreindholdet. Den har også en lidt mere voluminøs form og fedtet smag. De fleste Zinfandel-vine indeholder noter af marmelade, blåbær, sort peber, kirsebær og blomme. Nogle gange kan smagen også afslutte på en tobaksagtig note.