19. august 2021
Sådan smager og serverer du vin til maden
De fleste af os elsker at komme til middag, og måske også selv være vært eller værtinde for en aften. Oftest fokuserer man gerne på hvad menuen skal indeholde når det gælder alle madretterne – men så kommer du i tanke om vinmenuen. Hvad i alverden skal man gøre med vinen? Og hvordan serverer man vin korrekt til gæsterne?
I denne artikel vil vi give en kort og klar forklaring på hvordan du skal gribe vinmenuen an, så du kan imponere gæsterne.
Hvordan matcher man vinen til maden?
Du behøver ikke være nogen vinekspert for at lave en god vinmenu til maden. Når først du ved hvad I skal have at spise, så kan du følge et par simple retningslinjer, og så er du godt på vej.Sød vin til sød mad
Det er nemt nok at huske. Forestil dig, hvis du skulle drikke en skarp og syrlig vin mens du spiser chokoladekage? Det går ikke særlig godt sammen. Vi tænker oftest på søde vine når man taler om ”dessertvine”, og det er med god grund. Når du spiser noget sødt (og ikke nødvendigvis kun dessert), så skal du bruge en sød vin.
Syrlig vin til syrlig mad
Det gælder selvfølgelig også den anden vej rundt – hvis du har syrlig mad, så er det smart at vælge syrlig retning, for ellers kan f.eks. en sød vin få fordrejet eller endda forværre smagen i din mad. Det er nemt at huske på – syrlig med syrlig!
Salt mad med sød vin
Mens at sød/sød og syrlig/syrlig passer sammen, så er der også smagsvarianter hvor det giver god mening at sørge for at vinen står lidt i kontrast til maden der serveres. Dette gælder netop i forbindelse med salt mad – her kan ganen godt have brug for en modspiller i form af noget sødt, for at den saltede smag ikke er alt for overdøvende, men man i stedet får den fulde smagsoplevelse.
Match vinen til kødet
Hvis du allerede er klar med hvilken menu der skal serveres, så skal du selvfølgelig tilpasse vinen til det. Rødt kød går typisk godt med rødvin, hvoraf de krydrede og meget tunge kødretter passer godt sammen med en lidt mere fyldig vin, så kan andre typer kød gå bedre til de lettere vine. Oftest står der gerne på vinen hvilken type mad den passer til, udover de simple huskeregler som f.eks. hvidvin til fisk og lignende.
Server vinen ordentligt
Hvis du serverer en vin der har bundfald, så skal du tænke over hvordan vinen serveres. Det gælder især for druetyper som Shiraz og Cabernet Sauvignon, da disse druer giver mere bundfald end andre Der er ikke noget farligt over bundfald, men det giver en lidt pænere oplevelse af at have vinen ”rent” i glasset. Hvis du gerne vil undgå bundfald og samtidig sørge for at vinen får mulighed for at udvikle sin smag og form, så skal du dekantere vinen. Helt basalt, så handler det faktisk bare om at ilte vinen ved at hælde den fra flasken og over i en karaffel, som er den bedste beholder til at lade vinen udvikle sig på. Du skal selvfølgelig huske at stoppe med at hælde før bundfaldet ryger med over, men hvis du gør det ordentligt, så kan det give lidt ekstra smag. Det er dog kun hvis vinen har udviklingspotentiale. Hvis vinen allerede har været lagret i mange år, så kan den dog risikere at blive flad hvis du dekanterer, så tjek op på det inden du går i gang. Det er ikke strengt nødvendigt, men blot et ekstra serveringstip.Når du så hælder rødvinen op i glasset, så er det vigtigt at den har den rette serveringstemperatur. Mange rødvine bliver serveret for varme, men hvis den er for kold, så går man til gengæld glip af smagsnuancer. Lette og unge rødvine skal være mellem 14-15 grader, mens de tungere vine (tænk f.eks. Barolo) skal serveres ved 18-19 grader. Rødvinen kan typisk ligge køligt, og så langsomt blive varmet op til rette temperatur inden servering ved at sætte den i det lokale den skal bruges i. Husk også, at det er smart at have vinglas der er tulipanformede så vinens form bevares selv når smagsstofferne frigives, og at stilken er lidt lang på glasset, så man ikke varmer vinen op med hånden.
Sidst men ikke mindst:
Smag på vinen som en professionel
Har du nogensinde siddet på en restaurant og været i tvivl om hvordan du skulle forholde dig til hele processen når tjeneren kommer op og spørger om du vil smage på vinen? Det er faktisk slet ikke så svært at lære hvordan man smager på vin som de professionelle.Først skal du sørge for at dit greb om glasset er korrekt. Mange holder højere oppe på glasset end hvad de burde, fordi det kan være lidt svært at balancere et stort vinglas – men den korrekte måde at holde på er faktisk nederst på stilken. På denne måde varmer du ikke vinen op med varmen fra din hånd, eller skærmer for dit udsyn til vinen.
Herefter skal du tage et grundigt kig på vinen. Du kan f.eks. hælde glasset lidt til den ene side, for at få et bedre indtryk af hvor mørk eller lys vinen er. En ældre vin kan være mere lys i det, mens de unge vine er lidt mørkere, men druetypen spiller selvfølgelig også en stor rolle. Herefter kan du slynge vinen lidt rundt i glasset – ikke alt for voldsomt, så pas på du ikke spilder. Dette vil frigive aromaer så vinens noter bedre kan duftes. Herefter kan du så forsigtigt dufte til vinen. Du kan måske opfange nogle gode noter i vinen, men du kan også opdage ”prop” i vinen, hvilket typisk vises ved en muggen lugt.
Endelig, så skal du naturligvis smage på vinen. Du behøver ikke at smaske eller slubre som de professionelle hvis du ikke har lyst, men det er godt at lade vinen vandre lidt rundt i ganen inden du synker. Så får du hele smagsoplevelsen med.