Hvor lang tid holder en åben vin?

3. marts 2021

Hvor lang tid holder en åben vin?


Vin holder selvfølgelig bedst, når de ikke er åbnet, men hvor længe kan man egentlig gemme en vin efter åbning?

Mousserende vin

1–3 dage i køleskabet med en mousserende vinprop. Mousserende vine mister deres kulsyre hurtigt efter åbning. En mousserende vin, såsom Cava eller Champagne, vil vare lidt længere end en vin som Prosecco. Den Cava og Champagne har større tryk (flere bobler i dem), når de tappes på flaske, hvorfor de har tendens til at vare længere.

Lys hvid, sød hvid og rosévin

5–7 dage i køleskab med prop. De fleste lette hvide og rosévine kan drikkes i op til en uge, når de opbevares i køleskabet. Du vil opdage, at smagen vil ændre sig lidt efter den første dag, når vinen oxiderer. Vinens overordnede frugtkarakter vil ofte mindskes og blive mindre levende.

Fyldig hvidvin

3-5 dage i køleskab med en prop. Fyldige hvidvine, såsom Chardonnay og Viognier, har tendens til at oxidere hurtigere, da de fik mere ilt under deres ældningsproces før aftapning. Sørg for altid at holde proppen i og sæt den i køleskabet. Hvis du drikker meget af denne type vin, er det en rigtig smart idé at investere i vakumkpropper.

Rødvin

3–5 dage på et køligt mørkt sted med en prop. Jo mere tannin og syre rødvin har, jo længere holder den efter åbning. Så en lys rød med meget lidt tannin, såsom Pinot Noir, holder ikke åben så længe som en rig rød som Petite Sirah. Nogle vine forbedres endda efter den første åbne dag. Opbevar åbne rødvine på en køler eller et mørkt køligt sted efter åbning. Hvis du ikke har en køler, er dit køleskab bedre end at lade vinen sidde ude i et rum ved stuetemperatur.

Hedvin

28 dage på et køligt mørkt sted med en prop. Hedvine som Port, Sherry og Marsala har meget lange holdbarheder på grund af tilsætningen af brandy. Selvom disse vine ser fantastiske ud på en høj hylde, mister de deres livlige smag hurtigere, hvis de udsættes for lys og varme. De eneste vine, der holder for evigt, når de er åbne, er Madeira og Marsala - de er allerede oxideret og kogt! Bare så du ved, jo sødere dessertvinen er, jo længere holder den åben. De samme temperaturbaserede regler gælder her: bedst at opbevare dem i køleskabet.

Bag-in-Box (rød og hvidvin)

2–3 uger opbevaret i køleskabet. Bag-in-Box er en fantastisk opfindelse for daglige drikkere, da posen er et lufttæt, så der ikke kommer bakterier ind. Du kan endda være heldig at finde vin i god kvalitet. Du skal dog ikke beholde disse evigt, da plastikbeholdere ikke er egnet til langtidsopbevaring af ”fødevarer”.