Vinregioner i Frankrig

15. maj 2021

Vinregioner i Frankrig


Frankrig er helt klart det land man forbinder allermest med vinproduktion. Frankrig huser ikke blot en spændende kultur indenfor vin, men kan også prale af nogle af de mest populære vinregioner i verden. Her får du en kort introduktion til fem af dem, som er gode at kende til:

Bordeaux

Bordeaux er en utrolig populær vinregion som producerer en stor volumen af kvalitetsvin, hvilket betyder at priserne heller er skudt helt i vejret og du dermed får god værdi for pengene. Druesorterne der dyrkes her er oftest Merlot, Cabernet Sauvignon og Malbec. Regionen har det perfekte klima til dyrkning af vin, da regionen har et tempereret klima, kort vinter og højt niveau af fugtighed. Langt størstedelen af vinen fra Bordeaux er rødvin, men der dyrkes også enkelte sorter af hvidvin. Nogle af de dyreste vine kommer fra Chateau Lafleur, Chateau Latour og Chateau Margaux.

Bourgogne

Bourgogne-området dækker næsten 300 kilometer og består af fem store vingårde. Det er bl.a. fra dette område at den legendariske Grand Cru kommer fra. Côte de Nuits og Côte de Beaune anses for at være de vigtigste områder. Den allermest populære druesort, som dyrkes på lidt over en tredjedel af området, er Pinot Noir. Man kan få en masse dyre varianter af Pinot Noir fra Bourgogne, da de oftest bliver lagret længe – og prisen afspejler helt klart den status og håndværk der ligger bag produktionen. Derudover er hvidvin også i høj kurs, hvoraf Chardonnay er den mest populære variant som er en klassiker indenfor hvidvin og står for næsten halvdelen af produktionen.

Cahors

Cahors er et område i det sydvestlige Frankrig. Regionen er kendt for sin dybrøde vine. De mest populære druesorter der dyrkes her er Malbec og så lidt Merlot og Tannat. Rødvin går under mærkatet AOC Cahors, mens hvidvin og rosé kan gå under Vin de Pays du Lot. Cahors har oplevet en lidt dalende populært på det danske marked, men den er alligevel røget med på listen, da regionen inkluderer en helt særlig vingård – nemlig Chateau-de-Cayx. Det er kongefamiliens vingård, hvor der stadig er gang i vinproduktionen. Det er primært Malbec-vine der produceres samt et par Chardonnay-hvidvine.

Champagne

Champagne-regionen er helt klart en af de mest berømte regioner, da den naturligvis huser ægte champagne. Der er strenge regler for, hvornår en vin må betegnes som værende champagne. Udover at det skal være dyrket i Champagne-regionen, så er der en række regler om hvilke druetyper der bruges (primært Chardonnay, men også Pinot Noir, Pnot Meunier og en smule Pinot Blanc), og hvilke metoder der kan bruges til presning og fermentering af vinen. Champagne blev markedsført specifikt til de kongelige helt tilbage i 1600-tallet, hvilket gav grobund for drikkens popularitet i dag. Det er også grunden til at vi forbinder champagne med særlige lejligheder og eksklusivitet.

Provence

Provence er en region i det sydøstlige Frankrig der har et varmt og mildt klima. Regionen er især berømt for rosévine. Der dyrkes en række forskellige og blandede vintyper i denne region, men en af klassikerne er Côtes de Provence rosé og hvidvinen Cassis. Provences lange og tørre sommermåneder er perfekte til at få en god høst næsten hvert eneste år.